Smoothies en Groentesappen

Het drinken van smoothies en groentesappen is een mooie manier om extra groente en fruit binnen te krijgen. Zeker in de zomer is het lekker om een verfrissende smoothie te drinken, maar houdt er rekening mee dat in de herfst of in de winter kan het effect van dezelfde smoothie anders kan uitpakken.

Er zijn veel soorten groente en fruit die je kunt verwerken in een smoothie of sap maar sommige soorten hebben een verkoelend effect op het lichaam. Als de smoothie of het sap dan ook nog koud gedronken wordt, kan het zijn dat een in theorie zo gezonde smoothie, in de praktijk zelfs een negatief effect kan hebben op het lichaam. Het verkoelende effect kan ervoor zorgen dat er extra energie nodig is om de koude smoothie in je maag op temperatuur te krijgen. Die energie kan dan niet gebruikt worden om je op te peppen of om het lichaam warm te houden. Je kunt dus zelfs koud en moe worden van het drinken van een smoothie of glas sap. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Daarom is het belangrijk om goed te voelen wat voor effect het op jou heeft.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om in de verschillende seizoenen smoothies en sappen te kunnen drinken en daarom hebben wij heerlijke recepten opgesteld om je hierbij te helpen. De ingrediënten die we voor de recepten hebben gebruikt zijn overwegend verwarmend of hebben een neutraal effect op het lichaam.

Tip: Voeg lauw of warm water toe in plaats van koud of laat de smoothie een beetje opwarmen in een pannetje tot lichaamstemperatuur als hij te koud is, of als je hem in de koelkast hebt bewaard. Voor mensen die weinig energie hebben en al kouwelijk zijn is een groentesoep of een warme pap soms een betere optie dan een smoothie of groentesap. Luister goed naar je lichaam en kies de ingrediënten die goed voelen en die voor jou werken.

Drink de smoothie of het sap bij voorkeur op de lege maag, dit draagt bij aan een optimale opname van de voedingsstoffen en voorkomt verteringsproblemen. Je kunt een portie smoothie of sap ook bewaren voor later op de dag of voor de volgende ochtend.

Pompoen, wortel, appel smoothie

Recepten, Smoothies en groentensappen, Verwarmend 25 oktober 2015

Pompoenen bevatten een behoorlijke portie vitamine A en E, veel goeds voor je hersenen in de vorm van omega 3 en nog een mooie handvol mineralen met ijzer en koper in de hoofdrollen. Pompoensoep kennen we allemaal wel. Iets verrassender is daarom de smoothie met een rauw verwerkte pompoen!

Ingrediënten

 • 1 Appel;
 • 1 cm Kurkuma (geelwortel) zonder schil;
 • 1 Wortel;
 • 200 ml water;
 • 50 g pompoen;
 • Een snufje kaneel.

Venkel, appel, banaan smoothie

Recepten, Smoothies en groentensappen, Verwarmend 3 oktober 2015

Venkel vormt de basis voor dit recept. We gebruiken in dit recept de knol. Maar ook het venkelloof is prima in gerechten te gebruiken. Venkel verfrist de adem, bevordert de spijsvertering en kan je hongergevoel verminderen. Deze knol is o.a. een bron van Kalium en Foliumzuur.

Ingrediënten

 • ½ – 1 Venkel;
 • 1 Appel;
 • 1 Banaan;
 • 200 ml kokos of rijst-kokosmelk;
 • Een paar handen boerenkool.

Voor meer informatie